Suosittelemme uusien lauteiden käsittelyä esim. laudesuoja-aineella ennen ensimmäistä saunomiskertaa. Tämä käsittely olisi hyvä uusia noin vuoden välein.

Kotisaunan lauteiden puhdistus kannattaa soveltaa omaan saunaan sopivaksi saunan käyttömäärän mukaan. Perusteellisempi pesu riittää 1-3 kertaa vuodessa, jolloin kannattaa tarkistaa lauteet myös alapuolelta mahdollisen pesutarpeen ja vaurioiden osalta. Muulloin riittää ”kevyempi pesu” tarpeen mukaan.

Puupinnat pestään lämpimällä vedellä syiden suuntaisesti harjaten ja sen jälkeen huuhtelu kuumalla vedellä sekä lopuksi kylmällä vedellä. Näin saadaan puun syyt tukituksi, jolloin lauteiden likaantuminen hidastuu. Korkeapainepesureiden käyttöä saunanlauteiden pesussa ei suositella.

Markkinoilla on saatavilla saunanpuhdistusaineita ja –välineitä kaikkien makuun ja tarpeeseen. Tärkeää saunanlauteiden kunnossapidossa on saunan perusteellinen kuivaaminen ja tuulettaminen jokaisen saunakerran jälkeen. Saunomisen jälkeen nosta irtoavat osat kuivumaan ja jätä kiuas päälle ainakin 1/2 tunniksi, mutta mieluiten pidemmäksikin aikaa, sillä jatkuva
       kosteus vaurioittaa lauteita jopa lyhyen ajan sisällä.
         Esim. vaatteiden kuivaaminen saunatiloissa ei ole
             suotavaa.